Een centrale plek voor alle Europese tentoonstellingen

Zou het niet geweldig zijn als je alle Europese tentoonstellingen op één centrale plek zou kunnen ervaren, zonder dat je van het ene land naar het andere hoeft te reizen? Dat zou natuurlijk flink wat geld besparen op vliegtickets! De hele wereld toegang kunnen bieden tot kunst op aanvraag klinkt als een droom voor ieder museum, galerij, bibliotheek en archief. Virtual reality biedt de mogelijkheid om een ​​hele nieuwe wereld van kunst binnen te stappen, zonder ooit het huis te hoeven verlaten. Daarom hebben we het museum van de toekomst gecreëerd: ‘EUseum’!

De uitdaging

We werden benaderd door de Europeana Foundation, een samenwerkingsverband van Europese culturele instellingen, om een ​​fictief virtueel museum te creëren, genaamd ‘EUseum’. Deze innovatieve en interactieve manier om kunst te ervaren door de kracht van VR, is totaal anders dan dat van andere museumtentoonstellingen. Een virtueel museum bezoeken op aanvraag, van over de hele wereld, op iedere plek, wanneer je maar wilt. Wij hebben het mogelijk gemaakt!

De oplossing

We creëerden een virtueel museum, verrijkt met kunst van de grootsten, zoals Rembrandt en Vermeer. Door een virtual reality-headset te gebruiken, kunt je kunst beleven zoals je deze nog nooit eerder hebt ervaren, terwijl je comfortabel in je eigen stoel zit. Stel je voor dat je de werkplaats van Rembrandt zou kunnen bezoeken op het exacte moment dat hij de ‘Nachtwacht’ schildert. Of geniet van de luxe om jouw eigen privétentoonstelling te maken. Geen afleiding en geen wachtrijen meer, alleen jij en de virtuele omgeving van het museum! Virtual reality biedt grote kansen voor musea en bezoekers over de hele wereld.

De ervaring

Het ‘EUseum’ dompelt je onder in de virtuele wereld van musea, galerijen en archieven. De ervaring geeft je het gevoel alsof je in een echt museum bent en de tentoonstelling op een heldere en realistische manier kunt ervaren. De ervaring is in 2013 oorspronkelijk ontwikkeld voor de Oculus Rift DK1. Gebruikers kunnen door het museum navigeren met behulp van een Xbox-controller.

Europeana ziet potentie in het ‘EUseum’, dat bijdraagt ​​aan culturele integratie binnen de Europese grenzen. Dit toont aan dat het ‘EUseum’ meer is dan alleen een virtueel museum, het helpt een herkenbaar gezicht van de Europese Unie te presenteren, door Europa cultureel te promoten.

'EUseum' en Europeana zouden een toegangspoort kunnen bieden waardoor de wereld toegang krijgt tot de culturele sector van Europa en kan het ontmoetingspunt blijven waar nationale musea collecties kunnen beginnen delen, als Europeanen.

Europeana

Uw project ook verder brengen?

De toepassingsmogelijkheden van virtual reality verkennen en ontdekken? Een nieuwe standaard zetten die jouw organisatie verder brengt?

Neem contact met ons op en in doordachte en praktische stappen gaan we naar het eerste concept.

Bart Kok
Creative Director

Bart@virtualdutchmen.com
Tel: +31 (0)546 57 35 33

Meer cases bekijken?

Cases

VR en kinderveiligheid – Roto Child Safety Window

Een van de ergste nachtmerries voor ouders is de gedachte dat hun kind uit het raam van de bovenverdieping valt. Virtual reality biedt een effectieve manier om de mogelijke gevaren…
Cases

De slag bij Waterloo in Virtual Reality

Galloperende paarden, knallende musketten en kanonnen, rook vulde de lucht... In 1815 was er maar één missie: overwinning! De slag bij Waterloo werd meer dan 200 jaar geleden besloten. De…
Cases

The Mine Explorer: we brengen het archief tot leven!

Ervaar de historische kolenmijnen, op exact dezelfde locatie waar de geschiedenis is geschreven! Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid vroeg ons om een ​​innovatieve ervaring rondom deze mijnen te…