Virtual Reality voor Musea

Welke mogelijkheden biedt Virtual Reality voor musea

Door Virtual Reality maak je een tentoonstelling tot een onvergetelijke en interactieve belevenis voor je bezoekers. Virtual Reality biedt musea de mogelijkheid om haar aanbod aantrekkelijker interactiever en uitdagender aan haar publiek te presenteren.

Het Nationaal Archief in Den Haag is in Nederland de schatkamer van Cultureel Erfgoed. Zij wenst dit bereikbaarder en aantrekkelijker te maken voor een groter en jonger publiek. Continu is Nationaal Archief op zoek naar nieuwe technologieën en innovaties om meer mensen naar haar tentoonstellingen te krijgen. Bij de opkomst van Virtual Reality in 2015 zagen zij direct de potentie hiervan in. Op dit moment waren in Nederland nog weinig partijen hierin actief. Via een online zoektocht kwamen ze uit bij The Virtual Dutch Men.

Toegevoegde waarde Virtual Reality voor musea

Het Nationaal Archief verzorgt verschillende tentoonstellingen om haar grote aanbod van meer dan 15 miljoen foto’s toegankelijk te maken voor een breed publiek. Binnen haar tentoonstelling Blikvangers was zij met Virtual Reality op zoek naar een nieuwe dimensie. Zij was op zoek naar een pragmatische en doordachte aanpak. Dit enerzijds om de kracht en potentie van Virtual Reality optimaal te benutten. Anderzijds om binnen een gelimiteerd budget de toegevoegde waarde van Virtual Reality te testen onder bezoekers.

Bestaande fotomateriaal slim verrijken naar Virtual Reality

Het bestaande fotomateriaal is als startpunt gebruikt. Met een vernieuwende techniek zijn de foto’s ingescand en geschikt gemaakt voor Virtual Reality. Dit zonder hiervoor een hele nieuwe Virtual Reality omgeving te moeten creëren. De foto’s zijn op een manier ingescand dat de kwaliteit van de foto werd behouden en dat er extra 3D dimensie aan werd toegevoegd. Daaromheen is een 360 graden tour ontwikkeld zodat bezoekers vanuit verschillende perspectieven en locaties de foto’s beleefden.

Ervaringen en resultaten met VR applicatie

De museumbezoekers reageerden enthousiast en positief op de 360 graden tour. De collectie kwam voor hen tot leven. Ze beleefden de tentoonstelling intens door de andere perspectieven en dimensies met Virtual Reality zijn gecreëerd. Het Nationaal Archief gaat na dit succesvolle project Virtual Reality vaker inzetten. Dit met als doel de beleving en interactie van haar tentoonstellingen te verhogen.

Ze hebben ons meegenomen in de concrete toepassingsmogelijkheden van Virtual Reality. Inzicht gegeven wat wel of niet haalbaar was. En de ontwikkeling van de applicatie in kleine iteratieve blokken behapbaar gemaakt.

Karijn DelenNationaal Archief

Bart Kok
Creative Director

Bart@tvdm.com
Tel: +31 (0)546 57 35 33

Jouw collectie interactief maken en tot leven brengen met Virtual Reality? Neem contact op met Bart.